Ruoansulatuselimistö

1 2 3 4 5
 • Suu ja ruokatorvi

  Ruoansulatuksen ensimmäinen vaihe tapahtuu suussa. Ruoka pureskellaan pienemmiksi paloiksi. Niihin sekoittuu sylkeä ja näin muodostuu ruokamassaksi kutsuttu seos. Ruoan hiilihydraatit pilkkoutuvat pienemmiksi osasiksi. Nielemisen jälkeen ruokamassa kulkee ruokatorven (pituudeltaan n. 25-30 cm) kautta mahaan.

 • Ruoansulatus mahassa

  Seuraavassa vaiheessa pureskeltuun ruokaan sekoittuu mahassa vatsahappoa, ja se hajoaa entisestään ja muuttuu nestemäiseksi. Samalla vatsahappo tuhoaa useimmat taudinaiheuttajat ja bakteerit, joita on mahdollisesti ollut niellyssä ruoassa. Elimistö erittää erityisiä entsyymejä, jotka aloittavat proteiinien ruoansulatuksen mahassa

 • Ruoansulatus ohutsuolessa

  Ravintoaineiden imeytyminen tapahtuu ohutsuolessa. Ohutsuolen ensimmäinen osa on pohjukaissuoli (pituudeltaan n. 23–28 cm). Siellä seoksen, jota kutsutaan nyt ruokasulaksi, elintärkeät osaset pilkkoutuvat pienen pieniksi kappaleiksi, kunnes jäljellä on vain yksittäisiä molekyylejä. Rasvat pilkkoutuvat rasvahapoiksi, proteiinit aminohapoiksi ja hiilihydraatit glukoosiksi.

  Ohutsuolen limakalvon kautta ravintoaineet pääsevät imeytymään verenkiertoon, joka kuljettaa ne eri elimille. Ruokasulan jäljelle jäävä osa sisältää nyt vain sulamatonta ainesta ja nestettä

 • Ruoansulatus paksusuolessa

  Ruoansulatuksen viimeinen vaihe tapahtuu paksusuolessa, minne sulamaton ruoka kulkeutuu. Sieltä elimistöön imeytyy kaikki jäljellä oleva neste ja elektrolyytit. Sulamaton aines kulkeutuu peräsuoleen kiinteänä ulosteena.

  Paksusuolen luonnollisen tasapainon säilyttäminen on tärkeää terveydelle ja hyvinvoinnille.

 • Ulostaminen peräsuolesta

  Normaaliolosuhteissa veden imeytyminen pienentää suolensisällön tilavuutta. Ulosteet pysyvät peräsuolessa, kunnes niiden tilavuus saavuttaa tason, joka aktivoi suolenseinämän reseptorit ja laukaisee ulostamisrefleksin.

  Ummetus johtuu siitä, että suolensisällöstä on imeytynyt elimistöön liikaa nestettä. Uloste on liian kuivaa ja kovaa, mikä tekee normaalista ulostamisesta hankalaa.

Kuinka ihmisen ruoansulatuselimistö toimii

Suolisto kulkee vatsasta peräaukkoon ja on pituudeltaan noin 8,5 m. Sen pituus on tärkeää, koska nautitun ruoan ravintoaineiden ja veden on imeydyttävä elimistöön ruoan kulkiessa suoliston läpi. Ruoansulatus vie aikansa eikä se saisi häiriintyä, jotta suolistoflooran tasapaino säilyisi eikä ravintoaineiden imeytyminen estyisi.